Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2023-05-10 08:44

Ko mēs atzīmējam 8. un 9. maijā?

8.maijā skolā notika pasākums par godu Nacisma sagrāves dienai un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienai. Izglītojamie tika informēti par šīs piemiņas dienas nozīmīgumu un mūsu valsts skaudro pagātni.

Simtiem tūkstoši cilvēku Latvijā Otrā pasaules kara laikā zaudēja savu dzīvību vai bija spiesti emigrēt. Karadarbība mūsu valsti nesaudzēja un izpostīja likteņus kā civiliedzīvotājiem, tā karavīriem, no kuriem daudzi tika piespiesti karot. Otrā pasaules kara gados Latvija zaudēja 20–25% iedzīvotāju. Zaudējumi ir arī represētie karavīri vai gūstā kritušie, dezertējušie, vai pat no bada mirušie.

Izglītojamajiem bija iespēja noskatīties filmu par to, kā 1945. gada 8. maijā nacistiskā Vācija parakstīja aktu par kapitulēšanu un Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Viņi iepazinās kā kapitulācijas  akta parakstīšana norisinājās Latvijas ciematā Ezere. Izjutām, kā upuru piemiņas godināšana notiek  Lestenē un citās upuru atdusas vietās.

 

Šajā pašā reizē tika runāts arī par Eiropas dienu. No sākuma izglītojamiem bija iespēja izteikt savas domas, atbildot uz jautājumu „Ko Tev nozīmē Eiropa?” Jaunieši bija aktīvi, un daudzi pateica, ka viņiem tas ir miers, vērtības, solidaritāte, drošības sajūta, drosme, draudzība utt. Turpinājumā izglītojamie uzzināja par Eiropas savienības vēsturi, par R. Šūmaņa 9. maija 1950. gada deklarāciju un par ES dibinātājvalstīm. Pasākuma laikā jaunieši atcerējās, ka 9. maijs ir ne tikai Eiropas diena, bet kopš 2022.g. tā vēl ir Ukrainā cietušo un bojāgājušo piemiņas diena.

Noslēgumā izglītojamie tika informēti par Eiropas dienas pasākumiem Jelgavā un Eiropas eksāmenu.

 

 

Rakstu sagatavoja klašu audzinātājas Irina Ivanova un Dzintra Kancēviča

« Atpakaļ