Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2013-11-14 12:11

NO LATA UZ EIRO

2004. gada 1. maijā Latvija pievienojās ES. Iestājoties ES, Latvija apņēmās arī ieviest ES kopējo valūtu – eiro. Nacionālās valūtas kurss attiecībā pret eiro palicis nemainīgs kopš 2005. gada 1. janvāra (lats tika piesaistīts eiro). 1 eiro ir 0,702804 lati. Video sižetā tika atspoguļots, kā pareizi norādīt cenas eiro ieviešanas laikā, stāstīts par cenu noteikšanu un to norādīšanu, par pārejas kursu, pārrēķina rezultātu noapaļošanu.

Ļoti interesants bija videosižetā parādītais Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītāja Andra Tauriņa stāstītais par eiro banknošu un monētu dizainu un drošības pazīmēm: Eiro banknošu pretviltošanas elementiem – papīrs, reljefa iespiedums, ūdenszīme, caurskata zīme, hologramma, zeltīta josla, pretviltošanas josla, perforācijas.

Aizraujoša bija spēle "No kuras valsts ir šī monēta?", kurā bija jāatpazīst dažādu valstu eiro monētas un jāatrod kartē.

Pēc šīs stundas skolēni varēja atzīt, ka viņi -

:)  zina, kas ir eiro un kad tas kļūs par maksāšanas līdzekli Latvijā,

:) atpazīst eiro banknotes un monētas, Latvijas eiro monētas,

:) zina eiro ieviešanas kalendāru - divu nedēļu periodu, kad darbosies gan eiro, gan lati, skaidras naudas maiņu pasta nodaļās, komercbankās, Latvijas Bankā,

:) prot veikt aprēķinus par valūtas maiņu.

:) zina kā eiro ieviešana ietekmēs viņu dzīvi (norēķināšanās veikalā, transportā, maksājuma karte), kā rīkoties ar savu krājkasīti.

Noslēgumā skolotāja izteica savas domas, ka eiro ieviešana būs ieguvums, kura plusi parādīsies jau tuvākajā laikā. 

« Atpakaļ