Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2013-10-28 11:52

Mācību ekskursija uz Siguldu

Brīnišķīga diena Siguldā

                No rīta bija sajūta, ka laiks nebūs īpaši patīkams un silts. Tā arī bija. Pūta vējš un bija pavēss. Tomēr, jau ceļā sapratām, ka būs saulaina un skaista diena. Vienīgais, es nobēdājos, ka koki jau gandrīz pliki un nebūs tik koši, cik koši tie bija, kad mani paziņas brauca septembra beigās un oktobra sākumā.

Piebraucot pie pirmās vietas, kuru skolotājs bija ieplānojis mums parādīt, manas domas par laikapstākļiem un kokiem mainījās! Kaķīškalnā bija ļoti skaisti, skats bija vienkārši apbrīnojams un elpu aizraujošs. Vēl vairāk elpu aizraujošs bija skolotāja aicinājums nokāpt lejā, apskatīties Gaujas krastu. Viens no klasesbiedriem izteicās: „Pirmo reizi esmu noguris no kāpšanas lejā.” Izejot krastā pie pašas upes, pavērās skaista ainava un es aizmirsu, kā rikšoju lejā pa koka trepītēm. Kamēr mēs raudzījāmies apkārt, skolotājs īsi pastāstīja par Gaujas pirmsākumiem, kāpēc tā ir tik strauja un kāda ir tās gultne.

Nākamā pietura bija Siguldas bobsleja un kamaniņu trase. Domāju, visiem bija interesanti tur pabūt. Paklausījušies nedaudz vēstures, devāmies apskatīt pašu trasi. Sastapām ārzemju sportistus, kuri tobrīd trenējās, kā arī mūsu pašu olimpisko čempionu – Martinu Dukuru.

Ceļā uz nākamo apskates objektu, piestājām pie stacijas, kura, izrādās, nepieder „Latvijas dzelzceļam”, bet ir Siguldas pašvaldības īpašums. Pagājušajā gadā rekonstruēta, tā ieguva pavisam citu izskatu un tapusi par Siguldas galveno transporta mītni, apvienojot gan dzelzceļa staciju, gan autoostu ar plašām uzgaidāmajām telpām. Stacijas laukumu grezno skaists Laimas pulkstenis un īpatnēja strūklaka.

Nākamais apskates objekts - Livonijas ordeņa Siguldas pils. Daļēji atjaunota, tā ļauj mums labāk saskatīt, kāda tā izskatījās viduslaikos. Mēs pat iemēģinājām sevi bruņinieku lomā, uzmērot briesmīgi smagas ķiveres un pavicinot koka zobenus. Ļoti skaista vieta. Uzkāpām arī skatu tornī, apskatījāmies apkārtni, un no turienes arī ieraudzījām vietas, kuras vēl apskatāmas.

Braucot tālāk, piestājām Spieķu parkā, uztaisīt dažas jautras bildītes piemiņai.

Tālāk pēc plāna bija brauciens ar vagoniņu. No augstuma paveras brīnišķīga ainava. Var saskatīt Gaujas straujos pagriezinus, par kuriem skolotājs zināja izstāstīt tautas pasaciņu, un mēs sākām dižoties, kurš nu tagad atceras to no sākumskolas laikiem.

Daudzi jau bija pārsaluši, tomēr Krimuldas pilsdrupas bija jāapskata, tā arī darījām. Īpaši daudz palicis nav, bet, manuprāt šai vietai ir īpaša enerģētika, jo tās atjaunošanai nav pielikta cilvēka roka.

Tālāk bija īss brauciens uz Turaidas pili. Teritorijā pie pils bija daudz apskates objektu. Nielielā baznīcā no 18.gs pilnībā bija saglabājies altārs un krēsli. Man pašai ļoti patika dārznieka māja, kurā varēja apskatīt dažādas ekspozīcijas ar senlietām. Apskatot visus tos priekšmetus, es pārdzīvoju ko īpašu, kaut kādas savādas sajūtas. Kad tā īsti ieskaties un saproti, ka šos priekšmetus lietoja mūsu senči, ka tie ir saglabājušies līdz mūsdienām, rodas sajūta, ka esi iekāpis laika mašīnā. Pils ir daļēji renovēta tajā arī ir ierīkotas skaistas telpas ar vēsturiskiem apliecinājumiem un senlietām. Vismazāk, laikam, man patika šaurie koridoriņi, caur kuriem nācās iet, kāpjot augšā tornī. Bet tas ir tā vērts!

Dainu kalnā var apskatīt savādus mākslas darbus, skulptūras. Tur ir arī viena īpaša vieta, kas man personīgi liekas īpaša, tas ir koku loks. Koki sastādīti smukā aplī.  Ļoti skaisti!

Žigli ieskrējām kalēju darbnīcā, apskatījamies, ko skaistu tie tur sadarījuši, un devāmies uz Gūtmaņa alu. To apskatījuši, devāmies uz pēdējo pieturu – Siguldas rodeļu trasi. Ar rodeļiem neviens nesaņēmās izbraukt šoreiz, bet ar krēslu pacēlāju – gan. Bija tā savādi, bet patīkami.

Visu šo apkopojot, gribu pateikt, ka ekskursija bija lieliska! Tik daudz izstaigājām, tik daudz redzējām! Nostiprinājām zināšanas vēsturē un ģeogrāfijā, kā arī guvām jaunas zināšanas un īpašas sajūtas. Gribam pateikties skolotājam Andrim Ekmanim par labi organizētu un interesantu ekskursiju!

Svetlana Ratjeva, 11.c klase

Vairāk bilžu var apskatīt šeit:

http://www.nvsk.lv/11/Galerija/galerija/39/

« Atpakaļ