Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2013-04-30 12:31

Izglītojamo pieredzes apmaiņas brauciens uz Somiju 24.04. - 26.04.

Jau otro gadu tiek rīkoti pieredzes apmaiņas braucieni, kuru laikā tiek iepazītas mācību metodes citu Eiropas valstu skolās. Šajos braucienos satiekas trīs valstis- Igaunija, Latvija un Somija. Šogad, 24.aprīlī satikšanās vieta bija Somija, Oulu uz kurieni devās trīs mūsu skolas pārstāvji- skolotāja un jauniešu pašpārvaldes vadītāja Evija un 12.v klases skolnieki Laila un Sandis.

Lai arī Somija nav pārāk tālu no Latvijas jau ierodoties tur bija manāmas krasas kultūras un laikapstākļu maiņas, kamēr Latvijā zālīte zaļo un pavasara ziedi jau sadzinuši pumpurus, tikmēr Somijā upes klāja ledus un vietām vēl aizkavējušās sniega čupiņas. Taču vietējie iedzīvotāji zināja teikt, ka ir silts un patīkams laiks, jo viņu pilsētiņā reti kad aprīļa mēneša beigās ir tik silts, tāpēc, ka pilsēta atrodas pie jūras. Pirmais iespaids par valsti tiešām atmiņā paliks pozitīvs.

Laikapstākļi netraucēja mums izbaudīt braucienu, jo katra diena tika aizpildīta ar aktivitātēm. Pavisam kopā tika apmeklētas trīs skolas un katrā skolā mums bija iespēja apmainīties pieredzē un iepazīt Somijas skolu mācību procesu. Oulu skolās vienas mācību stundas ilgums ir 80 minūtes, priekš mums tas bija šoks, jo kā var tik ilgi nosēdēt, taču somu skolnieki nemaz nesūdzās, jo šo 80 minūšu laikā viņi spēj pilnvērtīgi apgūt mācību vielu. Pozitīvi bija vērot stundu, kurā visi skolnieki tiešām vēlas mācīties un izrāda cieņu pret skolotāju darbu un skolu. Vienā no skolām mēs piedalījāmies angļu valodas stundā un guvām iespēju iepazīties ar somu skolniekiem. Jāatzīst somu skolnieki ir ļoti pozitīvi un zinātkāri, mums bija jāatbild uz daudziem jautājumiem, jo somi izrādīja interesi par Latviju un Latvijas skolām. Somijas vakarskolas dod iespēju apgūt vidusskolas mācību vielu un profesiju, ko izmanto ļoti daudzi somi un gandrīz visi ārzemnieki, kas grib uzsākt dzīvi Somijā. Vienā no skolām visa klase sastāvēja tikai un vienīgi no ārzemniekiem, kuri mācās somu valodu un reizē arī profesiju, kas pēc tam viņiem sniedz iespēju dzīvot un strādāt Somijā. Par skolām mēs varam teikt tikai labu, jo visi skolotāji ir tiešām atsaucīgi un pretīmnākoši kā arī skolas ir pilnībā nokomplektētas ar tehnoloģijām, kā piemēram, procesoriem un datoriem.

Par pašu pilsētiņu mēs varam teikt tikai un vienīgi labu, jo ielas tur ir sakoptas un cilvēki cenšas uzturēt kārtību savā pilsētiņā. Oulu iedzīvotāji un arī skolnieki par pārvietošanās līdzekli pārsvarā izmanto divriteni, jo pilsētiņa ir aprīkota ar riteņbraucēju celiņiem un arī stāvvietām, kur ikviens var atstāt savu divriteni. Viena skolotāja mums pastāstīja, ka arī ziemā pa pilsētu pārvietojas ar divriteni ar ko arī Oulu mēdz ziemā pārsteigt tūristus, jo pat -15 vai pat aukstakā laikā pilsētnieki labāk izvēlas savu divriteni nevis sabiedrisko transportu. Oulu pilsētiņa Somijā ir pazīstama ar ļoti interesantu sacensību veidu, ko mūsu latvieši pat nevarēja iedomāties, pilsētā tiek rīkotas sacensības- Kurš visticamāk un precīzāk spēlē iedomu ģitāru jeb angliski to sauc – Air guitar. Tāpēc arī pilsētiņas simbols ir ģitāra. Taču Maija sākums visā Somijā ir svētki studentiem, jo šajā laikā norisinās festivāls veltīts studentiem. Festivāla laikā visi Somijas studenti pa ielām pārvietojas krāsainos slēpošanas tērpos, katra krāsa norāda kurā fakultatē mācās students. Arī mēs satikām šos studentus krāsainajās slēpotāju biksēs, jo kā izrādijās, lai arī svētki sākas maija pirmajā dienā studenti sāk svinēt jau tagad, aprīļa beigās. Oulu pilsētiņa var lepoties ar savu Zinātnes muzeju, kur ikviens skolnieks, labi pavadot laiku, var attīstīt savu domāšanu un apgūt fizikas likumus, iepazīt mūziku un dabu. Arī mēs kā somu skolnieki izbaudījām laiku zinātnes muzejā ar prieku.

Mums kā liels izaicinājums bija pierast pie somu ēšanas tradīcijām un paražām, jo katrā ēdienreizē pārsvarā tiek ēstas zivis un salāti, kas sastāv no daudz un dažādam lapām un interesantām piedevām- eļļām, sēklām utt. Viss trakāk mums gāja ar kafiju, jo somi dzer ļoti, ļoti stipru kafiju, kurai mums pat bija jāliek klāt 4 karotītes cukura. Viena no skolotājām stāstīja, ka kafija tiek dzerta ļoti daudz un bieži un arī viņa piebilda, ka kafija viņiem ir ļoti, ļoti stipra.

Visu vārdā varu teikt, ka laiks ko pavadijām Somijā mums atmiņā paliks neaizmirstams, jo sākot jau no pirmās dienas mēs saņēmām pozitīvas emocijas un ieguvām jaunas zināšanas par Somiju un par skolām. Šos braucienus vajadzētu turpināt un iesaku mūsu skolniekiem izmantot iespēju un piedalīties, jo tas ir tā vērts. Šajā laikā mēs noteikti papildinājām un uzlabojām savas angļu valodas zināšanas un iepazinām jaukus un interesantus cilvēkus. Kā arī guvām priekšstatu par mācību darbu un skolnieku attieksmi Oulu skolās.

 Laila 12.v   

« Atpakaļ