Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2023-01-18 06:22

Dalība konferencē

Vēstures un sociālo zinību skolotāju ikgadējā konference.

“Vēstures mācība: vieta stundu sarakstā un loma Satversmes vērtību apguvē”

 

     13.janvārī  Rīgas pils Svētku zālē,  sadarbībā ar Latvijas Valsts prezidenta kanceleju  notika vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības ikgadējā konference, lai aktualizētu vēstures mācības lomu Satversmē nostiprināto vērtību apguvē un pilnveidotu vēstures mācīšanu Latvijas skolās . Konferencē piedalījās arī mūsu skolas skolotājas Biruta Brente un Biruta Turlava.

Konferenci atklāja Valsts prezidents   Egils Levits, kurš savā runā uzsvēra  vēstures nozīmi nācijas attīstībā un akcentēja rūpīgi izvērtēt  mācību saturu.

Vēsture apraksta ne vien notikumus nācijas kopīgajā pagātnes ceļā, bet arī laika gaitā izkristalizētās un vienojošās pamatvērtības. Skolā vēsturi apgūst pēc izglītības standarta, kas tika izveidots projekta “Skola 2030” ietvaros. Vai šis standarts dod nepieciešamos orientierus skolotājiem, lai vēstures izpratnes gaitā apgūtu Satversmē ietvertās Latvijas valstiskuma vērtības? Kā attīstīt kritisko domāšanu par pagātni, vienlaikus neveicinot vēstures faktu relativizēšanu? Vai vēstures mācībai ir uzdevums arī audzināt jaunu pilsoni?

Par šiem un citiem jautājumiem, lai pilnveidotu vēstures mācīšanu Latvijas skolās, Rīgas pilī kopā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu diskutēja Latvijas Universitātes (LU) Starpnozaru izglītības inovāciju centra nozares eksperte Aija Kļaviņa, vēstures un sociālo zinātņu skolotājs, Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības valdes loceklis Roberts Ķipurs, LU Juridiskās fakultātes profesore Sanita Osipova, LU Latvijas vēstures institūta direktors, LU Vēstures un filozofijas fakultātes profesors Gvido Straube un Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis. Diskusiju vadīja Latvijas Kara muzeja Sabiedrības izglītības un komunikācijas departamenta vadītājs Mārtiņš Mitenbergs.

Diskusiju rīkoja Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrību.

Kā klausītāji diskusijā piedalījās valsts amatpersonas, dažādu institūciju ,organizāciju pārstāvji un skolotāji. 

Konferences otrajā daļā vēstures un sociālo zinību skolotāji  izstrādāja konkrētus priekšlikumus, kuri būtu jāiekļauj  mācību saturā. Ieteikumi jau ar iepriekš izstrādāto rezolūciju tiks iesniegti IZM un VISC.

Rakstu sagatavoja skolotāja B. Turlava

Foto autors:  Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

« Atpakaļ