Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2022-05-06 06:27

Ko mēs atzīmējam 8. un 9. maijā?

Tūlīt pēc Latvijai tik nozīmīgas dienas 4.maija svinībām, notika audzināšanas stunda tiešsaistē par atceres dienu 8.maiju un Eiropas dienu 9.maiju. Ik gadu 8.maijā Nacisma sakāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienā tiek godināti un pieminēti Otrā pasaules kara upuri. Tā ir diena, kad Eiropas un citas pasaules tautas ar sāpēm atceras aizgājušā gadsimta lielāko traģēdiju un miljoniem upuru. Skolēni noskatījās video filmu par Otrā pasaules kara notikumiem hronoloģiskā secībā. Otrais pasaules karš Latviju lielā mērā izpostīja un nesa milzu ciešanas. Aptuveni 200 000 latviešu karavīru bija spiesti dienēt abu okupācijas valstu karaspēkos, un gandrīz puse no viņiem aizgāja bojā, cerot atjaunot Latvijas neatkarību. Jūs ikviens svētdien individuāli vai kopā ar ģimenes locekļiem aicināti nolikt ziedus piemiņas vietās, pieminēt upurus domās, ieturēt klusuma brīdi vai mājās iedegt svecīti. Un tieši šodien šie pagājušā gadsimta  notikumi ir kļuvuši tik aktuāli, jo nemiers ir tik netālu no mums. Sargāsim savu brīvību un mieru.

Eiropas diena, ko ik gadu atzīmē 9. maijā, ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā tiek atzīmēta nu jau vēsturē iegājušās Šūmana deklarācijas gadadiena. Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans 1950. gadā Parīzē teica runu, kurā ierosināja Eiropā ieviest jaunu politiskās sadarbības veidu, kas padarītu karu starp Eiropas valstīm neiedomājamu.

Audzināšanas stundas noslēgumā izglītojamie varēja pārbaudīt savas zināšanas kahoot interaktīvajā spēlē, atbildot uz jautājumiem par 8. un 9. maija atzīmējamajiem pasākumiem. Atvadoties izglītojamie pievienojās interneta vietnē www.mentimeter.com un dalījās ar iespaidiem, kas vislabāk palika atmiņā no šīs audzināšanas stundas.

 

Informāciju sagatavoja skolotājas D. Livdāne un L.Vecums-Veco

« Atpakaļ