Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2021-05-07 04:55

Kas ir 8. un 9. maijs?

Kādi pasākumi tiek svinēti 8. un 9.maijā

Latvija kā pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu atzīmē 8. maijā. Arī 9. maijam ir simboliska nozīme Eiropas vēsturē, jo šajā datumā 1950. gadā tika sperts pirmais solis pretī Eiropas Savienības izveidei, kas nodrošinājusi agrāk karojošu valstu mierīgu līdzāspastāvēšanu un izaugsmi. Tie ir svētki, ko visi eiropieši, tai skaitā arī mēs, atzīmē kā Eiropas dienu.

1945. gada 8. maijā līdz ar nacionālsociālistiskās Vācijas kapitulāciju Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tāpēc šo datumu visā Eiropā un lielākajā daļā pasaules atzīmē kā Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu.

Šajā dienā atceramies un izvērtējam arī Latvijas sarežģīto vēsturi. 8. maijā pieminam Otrā pasaules kara nevainīgos upurus, visus kritušos, nobendētos, noslepkavotos, nīdētos, trimdā un katorgā aizdzītos. Vienlaikus nedrīkst aizmirst, ka Latvijas tautai atšķirībā no Rietumeiropas valstīm 8. maijs tomēr neatnesa ilgi gaidīto mieru un brīvību. Latvijai neatkarību izdevās atjaunot tikai 1990. gada 4. maijā, ko ar Konstitucionālo likumu nostiprināja 1991. gada 21. augustā.

Eiropas diena, ko ik gadu atzīmē 9. maijā, ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā tiek atzīmēta nu jau vēsturē iegājušās Šūmana deklarācijas gadadiena. Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans 1950. gadā Parīzē teica runu, kurā ierosināja Eiropā ieviest jaunu politiskās sadarbības veidu, kas padarītu karu starp Eiropas valstīm neiedomājamu.

Viņa ideja bija tāda, ka jāizveido Eiropas institūcija, kas apvienotu un pārraudzītu ogļu un tērauda ražošanu. Nebija pagājis ne gads, kad tika parakstīts līgums par šādas iestādes izveidi. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās Eiropas Savienības pirmsākumu.

 

Informāciju sagatavoja skolotāja L.Vecums-Veco

« Atpakaļ