Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2021-03-26 07:03

1949.gada 25.marta deportācija- Latvijas melnākā diena.

1949.gada 25.marta deportācija- Latvijas melnākā diena.

 

Šogad aprit 72 gadi, kopš 1949. gada 25. martā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem PSRS reģioniem. 25.03.Jelgavas Neklātienes vidusskolā tika organizēta atceres stunda par Latvijas iedzīvotāju deportāciju, lai izglītojamie ieklausītos par galvenajiem faktiem, notikumiem saistībā ar izsūtīšanu un  deportēto reabilitēšanu.

1949. gada 25. - 28. marta deportācijas bija Padomju Savienības okupācijas iestāžu veikta masveidīga Baltijas valstu iedzīvotāju izsūtīšana uz attāliem PSRS reģioniem. Deportācijās izsūtīja apmēram 90 000 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju. PSRS represīvās iestādes deportēja no Latvijas vienas nakts laikā apmēram 43 000 cilvēku, tai skaitā 10 tūkstoši bērnu. Šī izsūtīšana tika īstenota, lai nostiprinātu Latvijas laukos padomju režīmu. Latvijas iedzīvotāji nemaz nenojauta, ka daudziem šīs ir pēdējās dienas savās dzimtajās mājās, bet tālāk sāksies garš, moku pilns ceļš uz Krievijas tālo austrumu novadiem, lielai daļai uz neatgriešanos.Šo cilvēku liktenis bija jau izlemts1949.gada janvārī Maskavas kremlī un februārī Rīgā. Deportāciju Baltijā veica 76 212 cilvēki.Lielākā daļa izsūtīto no Baltijas nonāca Irkutskas, Omskas, Tomskas, Krasnojarskas, Novosibirskas, Amūras apgabalā. Izsūtīto reabilitācija sākās pēc 1956. gada februāra, taču pilnībā tika reabilitēti tikai pēc 1989. gada.Daudzi cilvēki neatgriezās, jo ne visi varēja izturēt grūto ceļu lopu vagonos, ne visi varēja izciest salu, badu, un grūtos dzīvesapstākļus bargajā Sibīrijā.

Stundas turpinājumā izglītojamos lūdzu ieklausīties vienā no atmiņu stāstiem par tā laika deportāciju ar nosaukumu “Uz zemi, kur citroni zied”, ko sarakstīja Somijas vēstniece Anna Žīgure par viņas ģimeņu radinieku atmiņām.

Stundas noslēgumā izglītojamie atbildēja uz vairākiem uzdotiem jautājumiem par dzirdēto, saistībā ar 1949.gada 25.marta deportāciju, lai ikkatra atmiņā saglabājas galvenie fakti par okupāciju, teroru un genocīdu.

Pieminēsim un atcerēsimies viņus!

Materiālu un audzināšanas stundu sagatavoja sk. Daiga Baha

« Atpakaļ