Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2020-12-08 14:22

Adventes laiks

Advente ir Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kas sākas no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem. Advente ir kristiešu liturģiskā gada sākums. Advente tiek saistīta ar gavēni, mieru, klusumu un pārdomām. Šogad adventi atzīmējam 29.11.2020., 06.12.2020., 13.12.2020. un 20.12.2020.

Adventes laikam ir raksturīgi simboli, piemēram adventes vainags, sveces, krāsas un kalendārs. Adventes vainags tiek veidots no egļu, priežu, tūju vai kadiķu zariem. Tas liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas simbolizē mūžību un vienotību. Vainagā ir 4 sveces, kuru iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum. Adventes laikam tradicionālā krāsa ir violeta, kas norāda, ka gaidāms ķēniņš, kā arī to, ka tas ir gavēņa laiks. Pēdējos gados baznīcas tradīcijā tiek izmantota arī debeszilā krāsa, norādot uz cerību un nākamo laiku, vienlaikus arī izceļot to, ka adventes laika noskaņa atšķiras no ciešanu laika. Vēl šim laikam ir raksturīgs adventes kalendārs, par ko īpaši priecājās bērni. Adventes kalendārs ir radies 17.gs. Vācijā, kad atzīmēja līdz Ziemassvētkiem palikušo dienu skaitu, uz mājas durvīm vai sienas ar krītu uzvelkot svītriņas, un katru dienu pa vienai notīrot. Jo mazāk svītriņu palika, jo tuvāk Ziemassvētki. Pirmais Adventes kalendārs tika izgatavots 1851.gadā. Tas bija roku darbs. Pēc formas tas atgādināja adventes vainagu, tikai ar 24 svecēm un tika dēvēts par "Adventa pulksteni". Pirmais drukātais adventes kalendārs datējams ar 1902.gadu. 1958. gadā Vācijā sāka tirgot pirmos kalendārus ar šokolādi.

Gan vīruss, gan tumšais gadalaiks liek mums vairāk būt mājās. Šajā laikā ir vērts padomāt kā varam pavadīt laiku kopā ar ģimeni. Piemēram, pašiem izveidojot adventes vainagu un adventes kalendāru, spēlējot galda spēles u.c. kopīgas aktivitātes. Ienesam kopīgu laika pavadīšanu gaismu un mieru šajā laikā.

Jelgavas novada Neklātienes vidusskolas izglītojamo vēlējumi:

Novēlu visiem veselību, labas atzīmes un pacietību mācībās!

Lai koronavīruss beidzas un mēs varam svinēt kā agrāk!

Lai gaismas siltie stari, silda skolas telpas. Ar drīzu atgriešanos tajās!!!

Priecīgus svētkus, audzinātājiem un mīļajai skoliņai, lai katrs stūrītis izgaismots ar lampiņām un spīdumiņiem!

Novēlu nezaudēt sirds mīļumu un gaišumu, domāt labas domas. Mierpilnus un gaišus Ziemassvētkus!

Es novēlu labu garstāvokli un labu veselību šajā svētku laikā !

Novēlu klusus un mierpilnus Ziemassvētkus, kā arī stipru veselību, rosību un veiksmi jaunajā gadā! :)

Būt jaukiem un iecietīgiem pret tuvajiem, nestrīdēties, jo īpaši Ziemassvētku gaidīšanas laikā.

Mazs saules stariņš - šodienai,
un rītdienai - lai arī!
Mazs sirsnīgs smaidiņš - cerībai,
un ticībai - lai arī!
Mazs saules stariņš - dienai šai,
un lai ir naktij arī!
Tik mazs un kopā spēcinošs,
lai sirdī drošs un starojošs!

Novembris atvadās,

to sajūt ik dvēsele,

Adventes vainagā sveciti dedzot,
Tumšāko laiku svētam ar gaismu,
Sirds visu jūt-redz maigu un drošu.

Lai jums visiem mierpilns šis adventes laiks!

Audzinātāja Antra Akermane

« Atpakaļ