Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2020-03-11 15:08

Pī dienas pasākums

14. marts matemātiķu vidū ir pazīstama kā pī diena, jo marts ir 3. mēnesis un  kopā ar datumu, tas veido 3.14, kas ir pirmie 3 cipari skaitlī pī.

Arī mūsu skolā 11.martā Svētē visi izglītojamie pulcējās uz pasākumu veltītu šai dienai. Izglītojamie noklausījās stāstījumu par skaitļa pī rašanās vēsturi un piedalījās viktorīnā par dažādām matemātikas tēmām. Vajadzēja saskaitīt cik nulles ir pirmajos 10000 ciparos aiz komata skaitlī pī, iziet labirintu, atrast matemātikas jēdzienus burtu mudžeklī un citus matemātiskus trikus. Izglītojamie ar interesi piedalījās pasākumā un uzvarētāji tika cienāti ar saldumiem.

Grieķu alfabēta burts π pirmo reizi tika pieņemts par apzīmējumu kā saīsinājums no grieķu vārda perímetros (περίμετρος). Konstante ir pazīstama arī kā Arhimēda konstante par godu Arhimēdam no Sirakūzas, kurš izstrādāja metodi skaitļa aprēķināšanai, tomēr mūsdienās šis konstantes nosaukums netiek bieži izmantots. Viljams Džonss bija pirmais, kurš izmantoja grieķu alfabēta burtu konstantes apzīmēšanai 1706. gadā, vēlāk to popularizēja šveiciešu matemātiķis Leonards Eilers 1737. gadā.

Mūsdienās matemātiķi un datorzinātnieki ir ieguvuši π vērtību ar 10 triljoniem cipariem aiz komata. Kā daļskaitli π aptuveno vērtību izmanto 22/7.

Apļa apkārtmēru nosaka ar formulu C = π * d = 2 * π * r. Tādējādi pī ir vienāds ar apļa apkārtmēru, dalīts ar tā diametru. Ievadot skaitļus kalkulatorā: rezultātam jābūt aptuveni 3,14.

Ļoti sarežģīti un ļoti interesanti!

Paldies skolotājai Dzintrai Kancēvičai par π dienas organizēšanu un raksta sagatavošanu!

Galerija

« Atpakaļ