Par skolu

Bērnu aizsardzības likums Jelgavas novads uzdevumi.lv jaunatne jaunatneslietas E-klase Tālmācība tavatalmaciba.lv Erasmus+

Ziņas

2017-03-09 08:25

Mācību ekskursija uz " Fortum"

 

07.03.2017. NVSK izglītojamie no 7. līdz 12. klasei devās mācību ekskursijā uz  uzņēmumu SIA „Fortum”, kas apgādā Jelgavu ar siltumu un piedalījās seminārā  „ Kurināmā veidi un to izmantošana”, kurš notika Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā ķīmijas kabinetā skolotājas Veronikas Miglānes vadībā. Ekskursiju organizēja dabaszinību MK vadītāja bioloģijas skolotāja Viktorija Kagaine un tajā aktīvi piedalījās matemātikas skolotājas Dzintra Kancēviča un Valentīna Vanaga.

 Lielu interesi un atsaucību izrādīja 12.v1 klases skolēni  Inga, Dans, Kristīne, Valērijs un Toms. Kuplā skaitā bija pārstāvēta 9.s1 klase – Vita, Viktorija, Nika, Oskars, Kristaps. Mācību ekskursiju atbalstīja arī Alise no 10.v1 klases, Daniels no 8. klases un Valērija no 7 klases. Bēdīgi, ka jaunas zināšanas gūt nevēlējās 11. klases izglītojamie.

Mūs laipni sagaidīja Fortum darbinieki. Jau pie vārtiem mēs sapratām, ka uzņēmums ir viens no prestižākajiem Jelgavā. Lai iekļūtu teritorijā un pārvietotos pa telpām, mūsu ekskursijas vadītājs Mārtiņš lietoja kodu kartes. Mūs ietērpa speciālās vestēs, iedeva uzlikt ķiveres un brilles, tādējādi ievērojot drošības noteikumus.

Jelgavas siltuma ražotājs kā kurināmo izmanto šķeldu. Katru dienu sadedzina divas lielas autokravas kurināmā, ko iegūst  tepat Latvijā. Šķeldu ved no mežiem  apmēram 150 km rādiusā ap Jelgavu.  Redzējām, kā atvesto šķeldu pārkrauj, ievada krāsnī un dedzina. Uzzinājām, ka uzņēmums apgādā ar siltumu visu Jelgavu, bet tā jauda esot vismaz trīs reizes lielāka. Kaitīgo gāzu izmeši gaisā, darbojoties šim uzņēmumam, ir samazinājušies  salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kad siltumu ražoja vecās katlu mājas.

 Fortum strādā no 2008. gada. Uzņēmums ir ļoti mūsdienīgs, jaudīgs. Tajā strādā apmēram 75 darbinieki un praktiski visiem ir augstākā tehniskā izglītība.

Pēc ekskursijas seminārā apspriedām kurināmā veidus, pārrunājām to izmantošanu Latvijas apstākļos.  Ekskursijā gūtās zināšanas sasaistījām ar praktiskajiem piemēriem. Skolotāja Veronika Miglāne parādīja, ka pa ķīmijas kabineta logiem var redzēt  Fortum filiāles katlu mājas, kura atrodas Ganību ielā, skursteni, tādējādi mēs pārliecinājāmies, ka ekskursija bija īsta mācību procesa sastāvdaļa.

Mācīšanās ārpus skolas ir moderna mācību metode, tāpēc vēlētos, lai tādas būtu vairāk.

Dabaszinību MK vadītāja Viktorija Kagaine

« Atpakaļ